MMF sa dohodol s Ukrajinou na pohotovostnej úverovej linke

27.03.2014 Celý región

Kyjev 27. marca (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) sa dohodol s Ukrajinou na pohotovostnej úverovej linke v rozmedzí 14 - 18 miliárd USD (10,15 - 13,08 miliardy eur). Táto dohoda otvorí krajine cestu k ďalším úverom v celkovej výške 27 miliárd USD. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

"Misia MMF na Ukrajine dosiahla dohodu s ukrajinskými predstaviteľmi o ekonomickom reformnom programe, ktorý môže MMF podporiť dvojročnou úverovou linkou," uvádza sa vo vyhlásení fondu.

Predstavenstvo MMF rozhodne o finančnej pomoci pre Ukrajinu v apríli.

Delegácia fondu po dvoch týždňoch rokovaní v Kyjeve dnes vo svojom vyhlásení oznámila, že o konečnej výške úveru rozhodne MMF až po tom, keď mu ukrajinské úrady predložia oveľa presnejší odhad svojich finančných potrieb. A tiež, keď bude jasné, koľko peňazí Kyjev dostane od ďalších veriteľov. V správe sa tiež uvádza, že celková finančná pomoc Ukrajine od širšieho medzinárodného spoločenstva by mohla dosiahnuť až 27 miliárd USD.

Podmienkou úveru od MMF je zavedenie štrukturálnych reforiem a prísnych úsporných opatrení. A uvoľnenie každej splátky bude závisieť od toho, ako bude Kyjev plniť dohodnuté podmienky.

Dočasná ukrajinská vláda už oznámila, že od 1. mája zvyšuje ceny plynu pre domácnosti o viac než 50 %, keďže štát ich už nebude dotovať. Navyše, Rusko zrušilo zľavu z ceny plynu, na ktorej sa s Moskvou dohodol zvrhnutý prezident Viktor Janukovyč. Ukrajinské domácnosti tak môžu očakávať ďalšie zdražovanie plynu.
 

Vyberte región